Dnia 27 listopada 2013 r w Domu Przyjęć" Markowy" w Porębie odbyło się spotkanie podsumowujące projekt kulinarny: "Z tradycją i smakiem - kucharzymy, gotujemy, warzymy" przygotowany przez Stowarzyszenie LGD "Ziemia Pszczyńska". Przedstawicielki 21 Kół Gospodyń Wiejskich prezentowały przyrządzone przez siebie potrawy na pięknie przystrojonych stołach.
Gościem specjalnym tego spotkania był znany śląski kucharz - Remigiusz Rączka, który na tę okazję przygotował specjalne dania, a mianowicie: żur na kwasce z kapusty, karminadle ze śledziem oraz ciaperkapusta.
Nasze Koło reprezentowały panie: M. Przontka, J. Buchta, E. Karnas, A. Balcarek, T. Stawska. Przygotowałyśmy kilka potraw oraz trzy nalewki. Oto potrawy ; zupa fasolowa, rosół z wędzonki, szpinak na gęsto, gęsie szyjki nadziewane, klopsiki z wątróbki, placki z sera białego, zwijaniec drożdżowy z serem i jabłkami, swojski smalec, swojski chleb oraz trzy nalewki: nalewka z mięty, z pigwy i kwiatów czarnego bzu. Wszystkim gościom smakowało. Chętne panie, które chciałyby pochwalić się zdolnościami kulinarnymi zapraszamy na spotkania naszego Koła w Rudziczce.